hits counter

Maraton de tenis de masa în Sala Sporturilor

Jucătorul de tenis de masă târgumureşean Oroszlan Richard a câştigat Cupa TTConcept la categoria Amatori, iar Simon Csaba s-a clasat pe locul III la Open, în concursul organizat sâmbătă, 14 septembrie, în Sala Sporturilor din Târgu-Mureş. Competiţia desfăşurată sub egida Amatur România, se dispută în sistem circuit, într-un lanţ de turnee organizate pe întreaga durată a anului, în mai multe localităţi din ţară şi are peste 3000 de jucători amatori afiliaţi. Se dispută pe mai multe nivele de reprezentare, locale, zonale şi naţionale şi se încheie cu un turneu final. Concursul de sâmbătă a fost primul organizat în Târgu-Mureş şi a fost unul maraton. La start s-au aliniat 207 de participaţi, pe două categorii: 165 la Amatori şi 42 la Open. La amatori au fost 24 de grupe inferioare, iar la open 7. Cele peste 800 de meciuri s-au desfăşurat la 25 de mese. Dintre cei înscrişi, 86 au fost din Judeţul Mureş (Sighişoara, Reghin, Târnăveni, Luduş, Sângeorgiu de Pădure, Târgu-Mureş, cu 48 de reprezentanţi). Ceilalţi participanţi au venit din Bucureşti, Constanţa, Mangalia, Vatra Dornei, Cluj Napoca, Deva, Oradea, Cisnădie, Sibiu, Sighetu Marmaţiei, Suceava, Orăştie, Dej, Năsăud etc). Competiţia s-a desfăşurat într-o primă fază pe grupe inferioare, cu 6 sau 7 jucători, din care s-au calificat primii 4.  Au urmat grupele superioare, compuse din 4 jucători, din care primii doi s-au calificat pe tabloul eliminatoriu.

Jocuri echilibrate, indiferent de vârstă sau experienţă

După jocuri foarte spectaculoase şi echilibrate, în special în fazele finale, câştigător la Amatori a fost târgumureşeanul Oroszlan Richard, care l-a învins în semifinale cu 3-1 pe bistriţeanul Viorel Tira, după care a trecut în finală de clujeanul Tiberiu Cămărăşiu cu 3-0. Finala mică a fost câştigată cu 3-1de bistriţean, în confruntarea cu sighişoreanul Gabriel Tipser. Jocuri de un nivel mai înalt au avut loc la categoria Open. În sferturi, între primii opt au ajuns trei mureşeni. Luduşeanul Mathe Mihai şi târgumureşeanul Farkas Gabor nu au reuşit să ajungă în penultimul act, lucru care l-a reuşit Simon Csaba. Acesta a pierdut însă semifinala cu 3-1 în faţa constănţeanului Viorel Sterea. Partida a constituit practic finala competiţiei, târgumureşeanul reuşind să se impună cu 3-0 în finala mică, în faţa bistriţeanului Dorel Nistor. Pe locul secund s-a clasat Cosmin Lungu, din Bucureşti, învins cu 1-3 de Sterea în finala care s-a jucat după miezul nopţii.

Premii importante de la sponsori

Pe lângă cupe, medalii şi diplome, primii patru clasaţi au fost răsplătiţi de către sponsorii competiţiei cu premii constând în telefoane mobile şi vouchere. Primul loc a primit un telefon Samsung Galaxy Xcover 2 de firma Adial Electronic din Târgu-Mureş, iar voucherele pentru locurile 2-4 (în valoare de 200, 150 şi 100 lei) au fost oferite de firmele Butterfly Romania şi Androgir, firme care au fost  prezente cu standuri de prezentare echipament şi accesorii specifice tenisului de masă. Organizarea a fost una ireproşabilă, asigurată de Ovidiu Ciurca şi Andrei Sarcani (Târgu-Mureş), Kantor Imre (Reghin) şi Florin Apian (Bistriţa), organizatori regionali.

Care este diferenţa de la Amatori la Open

Detalii despre participanţi şi felul în care se face departajarea pe cele două categorii ne-a oferit unul dintre organizatori, Ovidiu Ciurcă. ”Circuitul urmăreşte atragerea iubitorilor sportului cu mingea de celuloid, simpli pasionaţi sau foşti sportivi de performanţă care doresc să-l practice în mod organizat, la nivel local sau naţional. La Amatori intră jucătorii care  nu au fost legitimaţi şi nu sunt antrenori activi, cei foşti legitimaţi, cu ultima viză de peste doi ani înainte de începerea circuitului, sau legitimaţi inactivi, care au legitimaţie valabilă, dar nu au participat în ultimii doi ani la competiţii organizate de Federaţie, sau cu 0 victorii. Sunt considerate inactive şi persoanele legitimate, care participă la campionate judeţene. La Open intră jucătorii legitimaţi la nivel de copii (8-10 ani) şi minicadeţi (11-13 ani), legitimaţi în ligile inferioare, cu legitimaţie valabilă, care au au participat în ultimii doi ani la competiţii de nivel naţional organizate de Federaţie”, ne-a dezvăluit Ovidiu Ciurca. Acesta a mai completat că pot deveni cu statut de legitimat activ şi jucătorii promovaţi din circuitul AmaTuR în divizia B, cât şi cei din Divizia B care sunt la prima participare în AmaTuR.

Opinii de la participanţi

”A fost un turneu frumos, gazdele primitoare, cu prieteni din toată ţara, o atmosferă de sărbătoare în Sala Polivalentă din Târgu-Mureş, cu rezultate supriză şi clasări neaşteptate”, a declarat un participant venit de la sute de kilometri.

”N-am mai văzut niciodată atâta lume în această sală la o competiţie de amatori”, mărturisea administratorul sălii, Artemiu Neagreanu.
”Este cel mai tare turneu la care am participat. Felicitări organizatorilor şi colaboratorilor, care s-au ridicat la nivelul aşteptărilor, celor peste 210 participanţi la turneul inaugural.
Bravo Târgu-Mureş ! Gheaţa a fost sparta. Aşteptăm reeditări”. Un participant din Agnita

”Felicitări lui Gabi Tipser pentru clasare, pentru perseverenţă şi inteligenţa jocului prestat”, a spus şi un alt participant din Sighişoara.
”Felicitări câştigătorului, care, deşi este clasat pe locul 697 şi un coefeicient 13,9, a reuşit să învingă jucători mult mai experimentaţi. Felicitari pentru prestaţii tuturor participanţilor. A fost o zi frumoasă ! Să ne revedem sănătoşi”, a adăugat şi Iuliu Zeler, din Blaj

”A fost fumos, organizare bună, colegi primitori, meciuri frumoase. Felicit pe toată lumea care a participat la concurs şi mă bucur ca m-am aflat printre ei. Am să vin cu drag la Mureş când se vor mai organiza astfel de concursuri”, a ţinut să adauge şi Vasile Marcu din Vatra Dornei.
”A fost un turneu excelent, pentru care oranizatorii merită un mare 10! Ambianţă plăcută, lume multă, meciuri excelente şi câştigători merituoşi. Bravo Târgu-Mures! Asteptam ediţia II”, au fost cuvintele lui Ioan Chibulcutean, din Târnăveni.